Mik azok az illóolajok?

Picture of Dr. Losonczyné Dr. Bagaméry Judit

Dr. Losonczyné Dr. Bagaméry Judit

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok növényekből kivont aromás vegyületek. Általában desztillációs eljárással vagy sajtolással állítják elő őket. Az illóolajok tartalmazzák a növény életerejét. Minden olajnak megvan a maga egyedi aromája, saját életereje, ezért megvan a maga alkalmazása is. Mivel az illóolajok erősen koncentráltak, nagyon erős hatást gyakorolnak a szervezetre, mind fizikailag, mind szellemileg. A terapeuták professzionálisan is használják aromaterápia formájában. Az illóolajok pozitív hatással lehetnek az emberi szervezetre. Az illékony, aromás molekulák szerkezete lehetővé teszi, hogy az olajok gyorsan behatoljanak a sejtmembránokba, átjussanak a véren és a szöveteken, és javítsák a sejtfunkciókat.

Az illóolajok árában nagy különbségek vannak. Ez azzal függ össze, hogy kevés vagy sok növényre vagy virágra van szükség néhány milliliter olaj előállításához. Tudtad, hogy például egy liter citromolaj előállításához 1500-3000 citromra van szükség? Olcsó olaj például a narancsolaj, mert a narancs héja a gyümölcsléipar hulladékterméke. Drága olaj például a rózsaolaj, mert egy kis illóolaj előállításához hatalmas mennyiségű rózsa kell.

Mi a különbség a többi olajhoz képest?

Az illóolajok más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a növényi olajok. A növényi olajokat, például a mandulaolajat, az olívaolajat vagy a kókuszolajat a növény zsíros részéből nyerik, például a diófélékből és magvakból. Bár az illóolajokat „olajnak” nevezik, nem tartalmaznak zsírt. Az illóolajok a növény különböző részein találhatók: levelek, virágok, virágok, gyümölcsök, magvak, gallyak, kéreg, fa, gyökerek, gyógynövények, héjak, szárított virágbimbók, tűk, bogyók, hüvelyek, kéreg és gyanták.

Hogyan használhatod az illóolajokat?

Az illóolajok többféleképpen használhatók: aromás, helyi és belsőleg.

Hogyan használhatod az illóolajokat?

Párologtatva

Az illatanyag hatással van testünkre és érzelmeinkre. Serkenti a hormonokat és befolyásolja az anyagcserét. Egyes illóolajok a levegőbe diffundálva nagyon stimulálóak, míg mások kiegyensúlyoznak és megnyugtatnak. Az illóolajok aromás (diffúzoron keresztül történő) diffundálásának érzelmi előnyei mellett megtisztítják a levegőt a nem kívánt szagoktól és baktériumoktól.

A diffúzor a leggyorsabb és legegyszerűbb módja az illóolajok használatának. Sokféle diffúzor létezik, és nagyon fontos a megfelelő diffúzor vásárlása. A választott diffúzor típusa attól függ, hogy milyen célra kívánod használni. Ha a diffúzort terápiás hatás létrehozására is szeretnéd használni, fontos megértened, hogy az illóolaj puszta megszaglása nem egyenlő azzal, hogy gyógyító hatású lehet. A Young Living alacsony hőmérsékletű diffúzora kiváló minőségű, és biztosítja, hogy az illóolaj kémiai szerkezete ne sérüljön meg. Ez lehetővé teszi, hogy az olaj eljusson az agyba, ahol a limbikus rendszerbe kerül. Az érzelmeket és a jóléti érzéseket kezelő terület.

Ez egészen más, mint az olajégető használata a kellemes illatért. Ez annál sokkal több. Párologtatott olajok túlhevülnek és elveszítik terápiás hatásukat.A Young Living diffúzor ultrahangos rezgések révén hideg vízgőzt hoz létre, amely megőrzi az olajok terápiás hatását. A Young Living diffúzorok orvosi műanyagból készülnek (pp5). Ez nagyon fontos, mert az erősen koncentrált olajok feloldhatják a rossz minőségű műanyagokat, így belélegezheted a felszabaduló káros anyagokat. A Young Living diffúzorok biztosítják az illóolajok optimális porlasztását a kellemes illat és a jó terápiás hatás érdekében.

Young Living diffúzorok

A bőrön keresztül

Illóolajok bőrön keresztül

Az illóolajok az aromás felhasználáson kívül a bőrre is felvihetők a test és lelek támogatására egyaránt. Egyes olajokat közvetlenül a bőrre is kenhetjük, de mivel ez nem mindegyikre igaz így a legbiztonságosabb mindig növényi olajjal hígítani. A hígítás nem jelenti a hatás csökkenését. Valójában a hígítással az illóolaj jobban felszívódik a bőrben, és megvédi a bőrt az irritációtól.

A legegyszerűbb módszer az illóolaj és a növényi olaj összekeverése egy hengerben, roll üvegbe. Ezután görgesd végig azon a helyen, ahol probléma van vagy a megfelelő VitaFlex pontra a lábad alatt esetleg a csakrákon.

Az illóolajokat masszázsokhoz és fürdőkhöz is használhatjuk. Fürdő esetében az illóolajokat vagy tejszínben vagy Epson sóban elkeverük és utána tesszük a fürdővízhez.

Belsőlegesen

A Young Living olyan olajokkal rendelkezik, amelyek lenyelésre alkalmasak. Jelenleg a Young Living termékek Európában a kozmetikai törvény hatálya alá tartoznak, ami azt jelenti, hogy ne szedd őket. Számos illóolaj fogyasztása engedélyezett az Egyesült Államokban, de a Young Living kiadott egy speciális PLUS sorozatot Európa számára, amely az étrend-kiegészítők alá tartozik. Ez a PLUS vonal pontosan ugyanazt az olajat tartalmazza, mint a normál zsinór, de jogilag engedélyezett a lenyelés. A PLUS olajokat vízben, élelmiszerben vagy átlátszó növényi kapszulában használjuk.

„A hulladékhármas erősen ajánlott. Keverje össze a borsmentát, a grapefruitot és a citromot vízben. Észre fogja venni, hogy kevesebb az étvágya, és kevesebb rágcsálnivalóra van szüksége. Szabadulj meg a felesleges kilóktól!”

Hasonló cikkek

Illóolajos tippek stressz enyhítésre

Illóolajos tippek stressz enyhítésre

A szaglás a leginkább kihasználatlan érzékszervünk, amely még mindig az egyik legerősebb és a legősibb érzékünk. Megakadályozza, hogy megigyuk a savanyú tejet, 30 mérfölddel távolabbi tüzet is képes észlelni. Míg más emlősöknek, például kutyáknak és macskáknak sokkal élesebb szaglásuk van,

Tovább olvasom »
Asztma és aromaterápia

Asztma és aromaterápia

Szerettél volna valaha „természetesebb megközelítést” gyermeked vagy saját magad számára az asztmád enyhítésében? Gondoltál már arra, hogy esetleg illóolajokat használj? Akkor most rántsuk le a leplet, és nézzük meg igen részletesen együtt, hogy mit szabad és mit nem szabad tenned!

Tovább olvasom »